Co zadecyduje o wyborze najlepszej kawy do biura i do domu?

Kawę, którą pijemy codziennie rano, zazwyczaj oceniamy bardzo ogólnikowo, chociażby stwierdzeniami, że ta jest dobra lub niedobra. To bardzo ogólne wnioski, jednak na ich faktyczny stan, składa się tak naprawdę sporo czynników, które są możliwe do zdefiniowania jedynie przez prawdziwych profesjonalistów. Uwagę przykłada się tutaj do cielistości, konsystencji, wyważenia, a także do kwasowości – wszystko to oddziałuje na smak i aromat. Aby nauczyć się wyodrębniać kawy wysokiej jakości od tych z niższej półki, warto poznać parametry i to co na nie wpływa.

Palona na świeżo

Bez względu na to, jaki gatunek kawy jest naszym ulubionym, zawsze najlepsza okaże się ta świeżo wypalana. Taka kawa do biura powinna smakować dosłownie wszystkim! To bliźniaczo podobna sytuacja do jakości chleba. Każdy przyzna, że ten prosto z piekarni jest o wiele lepszy, niż czerstwy, kilkudniowy bochenek. Chociaż jest on jadalny, jednak jego smak nie przypomina już tego świeżego.

Identycznie jest w wypadku kawy. Przywieziona prosto z palarni zawsze smakuje lepiej niż ta, której wypalanie miało miejsce miesiące temu, a takie kawy właśnie znajdują się w sklepach i marketach. Pamiętajmy o tym, kiedy wybieramy kawę do firmy.

Nie będzie problemu jeśli zechcemy kupić kawę bezpośrednio od palarni. Co więcej, koszt takiego przedsięwzięcia nie okaże się wyższy od klasycznych rozwiązań. Takie produkty znajdziemy chociażby w sklepach internetowych, a te zaproponują nam wiele możliwości.

Kawa zakupiona w palarni to pewność co do tego, co otrzymujemy w opakowaniu. Będziemy mogli przebierać w dziesiątkach możliwości co do odmian i gatunków kaw, pochodzących z różnych plantacji, a dodatkowo to my decydujemy, jaki stopień wypalenia maja mieć ziarna – to znacząco przekłada się na smak. Na pewno będą to produkty, które zajmowałyby najwyższe pozycji w każdym rankingu kawy ziarnistej.

Skąd pochodzi konkretna kawa?

Tzw. pas kawowy to miejsce, gdzie głównie obecna jest uprawa kawy. Jest to obszar między zwrotnikiem koziorożca i raka. Ponadto, na wszystkich kontynentach obecny jest inny smak kaw, a czasami na tym samym kontynencie dostrzega się pewne różnice w ziarnach. Wszystko z uwagi na pewne różnice w sposobie przetwarzania ziaren, odmienność gleb i metod upraw.

W wypadku kawy, która sprzedawana jest masowa, pochodzi ona z przemysłowych plantacji, stąd i proces przetwarzania kawowca przyjmuje przemysłową skale, tak samo jak i uprawa. W związku z tym, kawy dostępne na rynku masowym są bardzo podobne w smaku. Zupełnie odmiennie wygląda to przy małych plantacjach, gdzie dochodzi do ręcznych zbiorów i suszenia ziaren na słońcu. Jako, że już na plantacji dochodzi do ich selekcji, posiadają one wyższą jakość od tych przemysłowych. Zdecydowanie najlepsza kawa uzyskiwana jest na plantacjach rodzinnych, gdzie ziarna transportuje się do pobliskich palarni. Są to bowiem ziarna, które najlepiej nadadzą się do dystrybutora kawy w biurze i w naszym domu.